Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Flyplassbelysning

Sikkerhet for reisende

Sikkerhet er et gjennomgående element for det meste av belysning innen samferdsel og infrastruktur. Belysning på flyplasser er naturligvis intet unntak. Sikkerhet for passasjerer, flybesetning og ansatte ved flyplassen er avgjørende, og riktig belysning gir et viktig bidrag til dette. Belysningen må være god på områder hvor passasjerer beveger seg mellom fly og terminal, samtidig som blending må være minimal for pilotene under ankomst og avreise. Videre trengs god belysning for bagasjehåndtering, og teknisk inspeksjon av fly. Det er også spesielle krav til høyde på master i forhold til ulike avstander til rullebane. For lavere master kreves derfor optikk som i størst mulig grad kaster lys fremover, uten å blende.

Dash 8 oppstilt ved Sogndal Lufthamn Haukåsen, Sogndal kommune, Sogn og Fjordane.

En løsningsorientert leverandør

Multilux er leverandør av kvalitetssikre og energiøkonomiske løsninger for alle typer belysning som trengs på en flyplass, det være seg ved terminal, flyoppstillingsplasser og parkeringsarealer. Våre medarbeidere har faglig kompetanse og solid utdanning i belysningsfaget, og vi har etter hvert opparbeidet god erfaring med belysning av denne typen.

Kreativitet og vilje til å finne løsninger er blant Multilux’ viktigste egenskaper. Med Europas mest profesjonelle produsenter av lyskastere og armaturer i ryggen, kan vi levere belysning til alle behov i luftfartssektoren.

Galileo lyskaster på lav mast ved Sogndal Lufthamn Haukåsen.

Valg av løsning

Belysningsbehov vurderes med utgangspunkt i sikkerhet, men også estetikk, trivsel for reisende og driftsøkonomi er viktige faktorer. Med dette defineres ulike krav og momenter som vurderes i valg av teknisk løsning:

  • LED eller damplampe. LED-teknologien er i stadig utvikling, og vil etterhvert overta det meste av belysning i Norge.
  • Linse- eller reflektorteknologi. Det er store forskjeller i lysutbytte ved bruk av ulik teknologi.
  • Levetid og vedlikehold. Et belysningsanleggs levetid er en viktig faktor når løsning skal velges. I dette må kostnader til påkrevd vedlikehold vurderes nøye. Ved bruk av damplampeteknologi vil f.eks. utskifting av lyskilder koste betydelige beløp flere ganger i anleggets levetid.
  • Spesielle sikkerhetskrav til mastehøyde ved rullebaner og krav til blending gir økt fokus på kvalitet i belysningsløsning.
Ved Sogndal Lufthamn Haukåsen, Sogndal kommune, Sogn og Fjordane.

Produkter for flyplassbelysning

Multilux samarbeider tett med italienske AEC Illuminazione, en av verdens beste produsenter av belysningsarmaturer for utendørs bruk. Vi kan tilby produkter av førsteklasses kvalitet, til konkurransedyktige priser.

Et bredt produktspekter med et stort antall ulike optikker, tilpasset norsk klima og norske krav, gjør at vi kan skreddersy løsninger til alle behov. Løsninger som varer, og som sparer energi og kostnader over anleggets levetid.

Se våre produkter for flyplassbelysning