Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Fotballbelysning for bredde og topp

Belysning er et av de viktigste elementene i et fotballanlegg. Innendørsarenaer fungerer ikke uten, og det samme gjelder utendørs anlegg som skal brukes på kveldstid i den mørke årstida. Multilux har løsningen du leter etter.

Mange aktører skal ivaretas når belysning for fotballarenaer skal planlegges. Utøvere, trenere og publikum ønsker jevn og god belysning uten blending. Arenaer hvor TV-produksjoner finner sted, har spesielle krav til belysning for god bildekvalitet. I tillegg kommer hensyn til anleggets omgivelser.


Multilux er totalleverandør av fotballbelysning til både breddefotball og eliteserie. Våre medarbeidere har solid utdanning og lang erfaring med prosjektering av alle typer idrettsanlegg. Multilux utfører også lysmåling, og vi sertifiserer alle typer fotballanlegg.

Ågotnes stadion, Øygarden, Vestland.
Ågotnes stadion, Øygarden, Vestland.

Lyskastere for kamp og trening

Multilux leverer en rekke kvalitetsprodukter som kan tilpasses belysningsbehovet ved en hver fotballbane, enten det er snakk om treningslys eller belysning til TV-overførte kamper på toppnivå.

WS-serien med LED-lyskastere fra AAA-LUX representerer LED-teknlogi på øverste nivå, og er nå lansert i 7. generasjon. Lav vekt og et design for minimalt vindfang gjør LED-lyskasterne til et optimalt valg for mange utendørs fotballarenaer, fra små 7er-baner til store stadionanlegg.

WS-serie Gen7 erstatter alle 1000-2000W metallhalogen lyskastere. LED-lyskasterne kan monteres direkte på eksisterende master og kabling, så WS-serien er svært gunstig for rehabilitering av eldre anlegg. Lyskasterne kan også styres trådløst, slik at behov for signalkabel bortfaller. Avblendingsskjold kan monteres for å hindre sjenerende strølys mot anleggets omgivelser.

Cosmic er en serie med LED-lyskastere fra italienske TEC-MAR. Lyskasterne kan tilpasses mange belysningsbehov ved fotballanlegg, både innendørs og utendørs. Cosmic er ekesempelvis godt egnet for treningslys på grusbaner, og store innendørs fotballbaner. Alle modeller kan leveres med ulike typer optikk for å sikre effektiv lysdistribusjon.

Polar er en annen serie fra samme leverandør, og er et prisgunstig alternativ til treningslys på mindre baner og ballbinger. Polar- og Cosmic-seriene erstatter vår tidligere Lord-serie med LED-lyskastere.

Nedleggbare master

Multilux er norsk eneleverandør av nedleggbare master og stolper fra Abacus Lighting. Vi leverer alt fra gatelysstolper på 4 m høyde, opp til svære stadionmaster på 50 m.


Nedleggbare master kan spare store kostnader og begrense arealbruk i bygging av idrettsanlegg. Adkomstveier for lift kan ofte sløyfes eller bygges enklere. En trillevogn med hydraulikklift er alt som skal til for å heve/senke masten.

Master opp til 15 m høyde kan som oftest monteres på dugnad for idrettsklubben. Dere trenger minimalt med tungt maskineri, men en liten truck eller traktor med løftekapasitet gjør det enklere. Les mer om montering av nedleggbare master.

Montering av nedleggbar mast HL250/15 m ved Sandvoll kunsgress, Bø.
Montering av nedleggbar mast ved Sandvoll Kunstgress, Bø i Telemark.

Utgifter til jevnlig vedlikehold som vask og rens reduseres. En person alene kan utføre alt arbeid på bakkenivå, noe som forenkler jobben og ikke minst gir økt sikkerhet. Nedleggbare høymaster er spesielt godt egnet i vindutsatte områder, da mastene enkelt kan senkes i forkant av storm eller orkan.


Abacus introduserte på 1970-tallet den første mastemodellen med hengslet base, og siden har dette blitt et av de mest populære produktene av denne typen på markedet. Mastene i seg selv er så og si vedlikeholdsfrie, takket være enkel design og robust produksjon. Nedleggbare master inngår i et allsidig system som takler de fleste kapasitetsbehov.

Lysmåling på Stuenes stadion, Arendal.

Lysmåling

For de to øverste nivåene i norsk fotball, kreves dokumentasjon på at belysningsanlegget tilfredsstiller belysningskrav fra Norges Fotballforbund. Denne dokumentasjonen konkretiseres i en lysmåling.


Multilux har lang erfaring i planlegging og prosjektering av belysning for fotballanlegg, og vi utfører lysmålinger iht kravene fra NFF. Vi påtar oss måling av alle typer arenaer, store som små. Din idrettsklubb får en rapport som viser flomlysanleggets tilstand. Etter måling og eventuelle utbedringer, godkjenner vi anlegget og utferdiger et belysningssertifikat. Dette sender anleggets eiere til NFF.


Multilux har sertifisert bl.a. Lerkendal Stadion i Trondheim, Colorline Stadion i Ålesund, og Sør Arena i Kristiansand.


For å være berettiget til midler fra Kulturdepartementet, såkalte tippemidler, må arenaens belysning ha minimum 200 lux. Det er ikke krav om lysmåling for å dokumentere dette, det er nok med lysberegningen som ligger til grunn for oppføring av anlegget.

Munkvoll stadion, Herøy, Møre og Romsdal.
Munkvoll stadion, Herøy, Møre og Romsdal.

Publisert 31.08.2021. Sist oppdatert 6.11.2023. Tekst og foto: Vidar Moløkken, Multilux as.