Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Hvordan innta lederposisjonen i toppidrett

Introduserer 6. generasjon LED-lyskaster

Det er en ekte suksesshistorie. Fra et kontor i Eindhoven, Nederland, har AAA-LUX gjort et scoop i verdensklasse. I løpet av bare åtte år har firmaet inntatt en lederposisjon innen LED-belysning av idrettsanlegg. Med introduksjonen av 6. generasjon LED-lyskastere forventes denne posisjonen å styrkes.

Allikevel må folk i Eindhoven klø seg i hodet av og til. På kort tid har de fått en fremtredende posisjon med fotballklubber i den engelske Premier League, den tyske Bundesliga, italienske Serie A og i den nederlandske fotballverdenen. Andre eksempler er Roger Federer Tennis Arena eller Belgias Davis Cup-stadion, begge med LED-belysning fra AAA-LUX.

 

 

Ikke bare en lyskaster

For det generelle publikum er det kampdagenes lys på den store arenaen som er det viktige. «Selvsagt leverer vi jevnlig den type belysning også, men vel så ofte sikter vi oss inn på treningsfasilitetene. For eksempel, ta en klubb som Schalke04», sier Erik Swennen, direktør i AAA-LUX. «De har behov for bedre lys til lavere driftskostnad, så LED er løsningen. Vi utmerker oss ved å tilby produkter som kan benytte den eksisterende infrastrukturen, som master og kabling. Normalt er LED tyngre og større enn konvensjonelle lyskastere, for å kunne kjøle ned apparatet. Men i 2009 tok vi et viktig valg ved å starte design av små lyskastere med lav vekt. Dette forklarer formen på apparatene. Ikke én stor boks, men flere mindre lysenheter kombineres for å skape én lyskaster.»

Swennen forteller videre: «Folk tenker neppe over det, for dem er en lyskaster et enkelt produkt. Og det er slik det skal være. Men det ligger en betydelig innsats i utvikling og teknikk bak det å lage en slik lyskaster med LED. Der er vi spesialister.»

 

LED-belysning for breddeidrett

Eksemplet over er en fin overgang til breddeidrett, fordi infrastrukturen (type og plassering av master) er sammenlignbar. I hver eneste bygd og by finnes ett eller flere idrettsanlegg der folk driver sin idrett. Kostnadsreduksjon er som regel en nødvendighet ved alle disse stedene. Idrettsklubber jobber kontinuerlig for å sikre budsjettene, og siden belysning gjerne brukes et sted mellom 400 og 1000 timer pr år, utgjør driften av denne et betydelig beløp.

En investering i LED-belysning blir mer overkommelig når eksisterende master og kabling kan beholdes. Med smart design har AAA-LUX utviklet et produkt som ofte passer perfekt innenfor begrensningene i eksisterende infrastruktur. LED er dermed innen rekkevidde for flere idrettsklubber, også de med små budsjetter. Swennen: «Delvis takket være god kvalitet og jevnhet på lyset, og smart teknikk med tanke på elektronikk, lysstyring og begrensing av lysforurensing, sikrer at vi vinner mange prosjekter.»

 

Gen6 LED-lyskastere på Sørlandet

Multilux leverer sitt første prosjekt med Gen6 LED-lyskastere til Hortemo Idrettspark i Songdalen kommune, Vest-Agder. Lysanlegget skal stå ferdig i løpet av sommeren, slik at brukere av idrettsparken kan gå lysere tider i møte til høsten. Mesta Elektro monterer belysningen ved 11’er-banen og 5’er-banen i idrettsanlegget, totalt 20 LED-lyskastere fordelt på 7 master med 18 m høyde. Anlegget tilfredsstiller belysningskriteriene i NS-EN 12193:2007 for 200 lux, som er i samsvar med Norges Fotballforbunds krav for slike anlegg. Dette er et viktig moment ved søknad om f.eks. tippemidler. I likhet med Songdalens idrettsutøvere i alle aldre ser vi frem til anleggets ferdigstillelse, og kommer tilbake med bilder og informasjon utpå høsten.

 

 

Gen6: Å beholde lederposisjonen

Selskaper over hele verden har ikke unngått å legge merke til suksessen. Det har vært mange forsøk på å kopiere AAA-LUX basisdesign. Derfor er det viktig å beholde ledelsen. Derfor introduserer AAA-LUX sjette generasjon lyskaster (Gen6). Et apparat som er lettere og har mindre vindlast enn noen gang, og derfor passer enda bedre på eksisterende lysmaster. I tillegg er lyskasteren elegant, allikevel robust. «Den er allerede kalt ‘V8-motoren’ blant LED-lyskastere» sier Swennen, med referanse til de 8 modulene som former en Gen6 lyskaster. «En åpenbar sammenligning om man ser på den tøffe formen, men naturligvis ikke når det gjelder energiforbruk.»

 

Smart overvåking

I tillegg introduserer AAA-LUX et helt nytt operativsystem, under navnet «Control Box 2,0». «Enkelhet i installasjon og bruk, det er det som er viktig. Men vi ser mange muligheter i å tilby brukerkomfort. Dette uttrykkes gjennom en berøringsskjerm eller en app (med det passende navnet «AAApp»), men spesielt på den måten hele lysanlegget blir overvåket», sier Swennen.

Kunder får innsikt i både energiforbruk og lysets tekniske tilstand 24/7. Når en lyskaster blir for varm, kanskje fordi en fugl har bygget rede på den, registrerer systemet dette. Det kan dermed settes inn tiltak for å forhindre at lyskasteren blir skadet. Swennen: «Følelsen av at belysningssystemet blir overvåket er noe våre kunder verdsetter høyt.»

 

 

Skalastørrelsen øker

At AAA-LUX blir verdsatt, er tydelig når vi ser på resultatene deres. De leverer mer enn 200 prosjekter per år på fem kontinenter, og disse prosjektene blir stadig større og mer spektakulære.

Eksempler er et treningskompleks for FIFA fotball-VM, en stor golfbane med et antall lyskastere enkelt kunne belyst fem UEFA Champions League stadioner. Eller skibakker med tilsvarende størrelse. «Skalaen øker enormt», sier
en stolt og smilende Swennen.

Den nye bygningen som ble tatt i bruk i fjor er allerede for liten, så mulighetene for å utvide undersøkes. Fordi i tillegg til idrettsbelysning fokuserer AAA-LUX også på industriell belysning, ofte med høye og store belysningsmaster i for eksempel havner, på flyplasser og store parkeringsplasser.

«Ting kan utvikle seg i et svimlende tempo fremover», sier Swennen med en tanke underdrivelse. «Og vi forventer mye fra vår sjette generasjon AAA-LUX LED-lyskaster.»

Tekniske detaljer, datablad og monteringsanvisning finner du på våre produktsider her.