Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

LED-belysning ved Gaustatoppen Skisenter

Kveldskjøring under Gaustatoppen

Gaustatoppen Skisenter ligger ved Gaustablikk nær verdensarvbyen Rjukan i Telemark. Den mektige Gaustatoppen danner bakgrunn for anlegget, og mange har oppfylt hyttedrømmen i dette området. To sammenhengende skisentre drifter til sammen 13 heiser, og her er bakker for ethvert nivå.

Fyrieggheisen er den vestligste av heistraseene i anlegget, og like før jul ble det installert et nytt lysanlegg ved en av nedfartene her.

LED-lyskastere gir lys til Gaustatoppen Skisenter.

Fundamentering for lys

En lysberegning dannet grunnlag for antall og plassering av lysmaster, og i november gikk maskinentreprenøren igang med å lage fundamenter for mastene. En vanlig løsning på dette er å bruke store kumringer i betong, som plasseres på mastepunktene.

Gravemaskin løfter på plass fundamentsring for lysmast ved Gaustatoppen Skisenter.
Montering av fundament for lysmaster ved Gaustatoppen Skisenter.

Videre plasseres et sett med fundamentbolter, og justeres med en medfølgende mal. Det er viktig at dette gjøres så nøyaktig som mulig, før kumringen fylles med betong. Når denne har herdet er fundamentet klart for montering av master.

Arbeider justerer fundamentsbolter for lysmaster ved Gaustatoppen Skisenter.
Arbeid med fundament for lysmaster ved Gaustatoppen Skisenter.

Nedleggbare master

Gaustatoppen Skisenter valgte nedleggbare master for sitt anlegg. Disse består av en mastefot og flere koniske seksjoner. Mastefoten monteres på boltene i det støpte fundamentet, og de øvrige seksjonene løftes og klemmes på plass. Mastene senkes og heves ved hjelp av en hydraulisk pumpe.

Nedsenket lysmast ved Gaustatoppen Skisenter.
Arbeid med lysmaster ved Gaustatoppen Skisenter.

Ved Gaustatoppen Skisenter er det montert tilsammen 58 LED-lyskastere fordelt på 19 nedleggbare master. Slike master letter vedlikehold betydelig. Risikofylt klatring eller dyr liftleie bortfaller, og personell kan utføre oppgradering eller vedlikehold på bakkenivå.

Montering av lyskaster på nedleggbar mast ved Gaustatoppen Skisenter.
Montering av lyskaster på nedleggbar mast ved Gaustatoppen Skisenter.

LED-lys i alpinanlegg

LED-belysning gir mange fordeler. Selv om investeringen blir noe større i begynnelsen, spares store drifts- og vedlikeholdskostnader over tid. Energiforbruket reduseres, og behov for skifte av lyspære er borte. Gaustatoppen Skisenter kan nå tilby kveldskjøring, til glede for alle alpinglade tilreisende og hytteeiere i det vakre området.

LED-lyskastere gir lys til Gaustatoppen Skisenter.