Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Multilux fyller 20 år

Multilux AS er i dag en av Norges største leverandører av utendørs belysning. De største forretningsområdene ligger innen samferdsel, infrastruktur, idrettsarenaer, parkområder og urbane plasser. I tillegg leverer Multilux belysning til mange andre byggeprosjekter, industriarealer, kraftverk osv.

Oppstart

Multilux AS ble grunnlagt i 2000. Initiativtaker var Rolf Steinsland, som søkte nye og større utfordringer etter flere år i elektro- og energibransjen. Han tok kontakt med Joar Grønningen og Helge Rørholt, begge tidligere kollegaer, med tanke på å starte et firma innen det de kalte teknisk belysning. Den 20. februar 2000 ble Multilux as stiftet med sju eiere, som inkluderte de tre initiativtakerne og fire andre personer i Bø.

Firmaet ble registrert med hovedkontor i Bø, med de tre grunnleggerne som de første ansatte. Joar Grønningen var daglig leder med kontor i Oslo, Helge Rørholt var salgssjef med kontor i Langesund, og hovedkontoret var bemannet av produktsjef Rolf Steinsland. Lokalt eierskap er ansett som viktig, og lokale bank-, regnskaps- og revisortjenester er blitt brukt fra første dag.

Multilux’ hovedkontor i Sandavegen, Bø i Telemark.

Innendørs og utendørs

Allerede i stiftelsesåret ble den store belysningsmessen Light+Building i Frankfurt besøkt for å finne produkter og leverandører. De første årene solgte Multilux både innendørs og utendørs belysning til det offentlige og til bedriftsmarkedet. Firmaet leverte kontorbelysning, gatelys, idrettsbelysning og annet fra flere europeiske produsenter utover 2000-tallet. Multilux fikk viktige leveranseavtaler med Skagerrak Elektro (nå Laugstol), og BKK i Bergen.

De første to årene ga en omsetning på henholdsvis 1,8 og 6,5 millioner kroner, men med et driftsunderskudd. Siden 2002 har imidlertid Multilux gått med overskudd.

Italiensk kvalitet

AEC Illuminazione er en italiensk produsent og leverandør av belysningsarmaturer for utendørs bruk. De kom tidlig inn i bildet som leverandør til Multilux, allerede fra 2002 var den italienske leverandøren med base i Toscana hovedleverandør av gatelys og parkbelysning. Et tett samarbeid har utviklet seg gjennom årene, noe som har resultert i en rekke produkter med skreddersydde tilpasninger til norske forhold og krav.

Kursjustering

På innendørsmarkedet var konkurransen hard og marginene små. Det var også strenge dokumentasjonskrav, særlig for nykommere i bransjen. I 2011 tok styret derfor en viktig strategisk beslutning, og valgte å konsentrere seg kun om utendørssegmentet. Samtidig gikk Joar Grønningen av med pensjon, og Rolf Steinsland overtok som daglig leder.

Kursjusteringen viste seg fort å være riktig for Multilux, omsetningstallene talte sitt tydelig språk om det. Fra en noenlunde jevn årsomsetning rundt 30-40 millioner i perioden 2007-2012, økte driftsinntektene i 2013 med 80%, fra 44 millioner til 80 millioner kroner.

De neste årene vokste Multilux betydelig. Firmaet leverte belysning til store veiprosjekter som E18 gjennom hele Vestfold, stadionanlegg som Colorline Stadion i Ålesund, og en lang rekke små og store lysleveranser rundt om i hele Norge.

I 2017 ble Svein Ove Sunde ansatt som ny daglig leder, mens Rolf Steinsland etter eget ønske igjen ville konsentrere seg om prosjektering og produktansvar i veilyssegmentet.

Fra avdelingen for tavleproduksjon i Fredrikstad.

Tavleproduksjon

I 2016 etablerte Multilux en egen avdeling for produksjon av el-tavler, i første rekke tennskap for gatelys og annen utendørs belysning. Avdelingen er lokalisert i Fredrikstad, og har ti ansatte inkl. to lærlinger. De leverer el-tavler til store og små prosjekter over hele landet.

Solid leverandør

Multilux er i dag en av Norges største leverandører av belysning til samferdsel, infrastruktur, idrettsarenaer, parker, urbane utemiljøer og en rekke andre områder. Bedriften omsetter for ca 170 millioner årlig, og har 33 medarbeidere.

Disse er fordelt på hovedkontoret i Bø, prosjektavdeling og showroom i Oslo, tavleproduksjon i Fredrikstad, og salgskontorer i Bergen, Kragerø, Langesund, Moss og Hamar. Multilux er en pålitelig og solid aktør i det norske belysningsmarkedet, med fokus på kvalitet, kompetanse og service.

E6 Hålogalandsbrua ved Narvik i Nordland har belysning fra Multilux.

Publisert 20.02.2020. Tekst og foto: Vidar Moløkken, Multilux as.