Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Multilux i vårens vakreste eventyr

Telemarkskanalrittet

Lørdag 26. mai ble Telemarkskanalrittet arrangert for 17. gang. Sykkelrittet er et mosjonsritt med tre løype-alternativer: Dalen – Lunde 100 km, Kviteseid – Lunde 55 km, og en rundløype på 24 km med start og mål i Lunde. Felles for alle traséene er at de i store deler går i naturskjønne omgivelser langs Telemarkskanalen. Multilux stilte med deltakere for tredje år på rad. De fleste fra hovedkontoret i Bø, men også vår distriktssjef på Hamar og styreleder fra Oslo tok turen til Telemark. Sommeren har kommet tidlig til Østlandet i år, og Telemark er ikke noe unntak. Været viste seg fra sin beste side denne helga, med strålende sol fra skyfri himmel. Vinden glimret også med sitt fravær.

Sykkeltur i «vestlandsnatur»

«Team Multilux» stilte til start på den 55 km lange sykkelturen mellom Kviteseid og Lunde. Klokka 10.30 gikk starten for vanlige mosjonister, mens de som ville sykle vesentlig fortere fikk finne seg i å vente en halvtime. Det siste gjaldt våre to utenbygds representanter. Løypa starter ved Kviteseid Brygge i bygdas sentrum, og går først noen kilometer på riksvei 41. Så følger den fylkesvei 304 på sørsida av Kviteseidvatnet, et flott stykke «vestlandsnatur» på Østlandet. Høye fjell reiser seg bratt opp på begge sider av den langstrakte innsjøen, noen når opp i over 1000 m.o.h. Veien går opp og ned med noen tunge kneiker, og gjennom en kort tunnel hvor vakter sørger for å hindre bilister og syklister i å møtes. Her går pusten opp noen hakk, i alle fall for de av oss som har et mer «avslappet» forhold til sykkeltrening. Men i nedoverbakkene går det unna, og det gjelder å være forsiktig i de skarpeste svingene.

Kjærkomment påfyll

Etter 18 km sykling kommer man til Fjågesund. Her ligger turens første matstasjon med et kjærkomment påfyll av mat, og ikke minst drikke. Noe som er svært viktig på varme dager som denne. Fra matstasjonen fortsetter sykkelløypa på fv 106, og krysser Telemarkskanalen ved Straumen, det smale partiet mellom Kviteseidvatnet og Flåvatn. Her venter en ny strekning med kupert terreng, med mindre kneiker og utforkjøringer. Veien går på nordsiden av Flåvatn, forbi Kilen og opp til Høgfjell, den kanskje hardeste kneika for mange. På toppen er det imidlertid en ny matstasjon, med enda mer kjærkomment energipåfyll. På dette tidspunktet har våre to «racer-syklister» fra Hamar og Oslo forlengst passert oss mosjonister.

Langs Telemarkskanalen

Fra Høgfjell gjenstår 18 km, og det går raskt unna ned bakkene til Omnes. Ikke lenge etter kommer man  til Flåbygd, og de store innsjøene er passert. Herfra går løypa tett på Telemarkskanalen, og nedenfor Strengen går traséen på grusvei langs de gamle steinmurene. En flott del av turen som også passerer Hogga sluse, den øverste i vassdraget. Like etter sykler vi forbi Kjeldal sluse, og kun et flatt stykke gjenstår frem til mål i Lunde. Turen ble kort for en av oss, som punkterte og måtte bryte. Den ble tung for andre i det varme været (et annet begrep for «tynt treningsgrunnlag»), mens våre sprekeste var i mål på bare litt over to timer. Alle fikk imidlertid en nydelig sykkeltur i Telemarks indrefilet, og vi gjentar gjerne aktiviteten neste år. Da oppfordrer vi enda flere til å stille på startstreken!