Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Norges nest lengste hengebru åpnet ved Narvik

Publisert 9. desember 2018

Statsminister Erna Solberg (H) klippet i dag snora for nye E6 i Narvik og Norges nest lengste hengebru, Hålogalandsbrua. Det etterfulgte en høytidelig åpningsmarkering på et av de største veiprosjektene i regionen på lang tid. Vi i Multilux er stolte av å ha bidratt med belysning for hele den nye veistrekningen, inkludert veibelysning på brua, i to tunneler, og på utsiktsplassen ved Karistranda.

E6 Hålogalandsbrua.

Erstatter farlig veistrekning

E6 nord for Narvik i Nordland har lenge hatt dårlig standard. Veien går langs bratte fjellsider ved Rombaken, og krysser fjorden midtveis på Rombaksbrua fra 1964. Veien er svingete, og flere strekninger har nedsatt hastighet. Rasfaren er også betydelig. I tillegg er strekningen på sørsiden av fjorden sterkt belastet med ulykker. Med dette som grunnlag vedtok Narvik kommune i 2008 ny trasé med bru ytterst i fjorden, i stedet for utbedring av den gamle strekningen. Den nye strekningen forkorter E6 med hele 18 km, og man unngår dermed den utsatte strekningen på sørsiden av fjorden. På nordsiden har E10 gått sammen med E6 inntil nå. E10 er og vil fortsatt være en viktig veiforbindelse mellom Norge og Sverige, så her inngår en ny rassikringstunnel i prosjektet.

Turmarsj over Hålogalandsbrua ved åpningen 9. desember.

Hålogalandsbrua

Hålogalandsbrua er nå Norges nest lengste hengebru, og den sjette lengste i Europa. Den totale brulengden er 1533 meter, med et spenn på 1145 m. Seilingshøyde er 40 m. Brutårnene i betong rager 173 og 179 m til værs, og to kraftige bærekabler på 2000 tonn hver holder bruspennet på plass. Hålogalandsbrua er med andre ord et gedigent landemerke.

Klarsignal fra Regjeringen for byggingen kom 25. mai 2012, og arbeidet med brua kom igang tidlig året etter. I tillegg til brua, er det bygget totalt 4,9 km ny vei. Veien inkluderer to mindre tunneler, Storlikolltunnelen og Karistrandtunnelen. Det er også bygget gang- og sykkelvei langs hele strekningen, og et en flott utsiktsplass på Karistranda (ved brufoten på Narvik-siden).

Statsminister Erna Solberg taler ved åpningen av E6 Hålogalandsbrua.

Fin åpningsmarkering

Den etterlengtede åpningsmarkeringen gikk av stabelen i dag fra kl. 12. I surt og kaldt vær åpnet brua for gående, og turmarsj med fakler ble arrangert av Narvik Marsjklubb. Oppmøtet var det ingenting å si på, til tross for iskald østavind med snø i lufta. Klokka 14.25 startet den offisielle delen av markeringen, med velkomst og praktisk orientering ved prosjektleder Hans Jack Arntzen. Deretter ble det taler ved Narviks ordfører Rune Edvardsen (Ap), den nylig pensjonerte regionvegsjefen Torbjørn Naimak, samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp), og til slutt statsminister Erna Solberg (H). De la alle vekt på den samfunnsøkonomiske nytten av brua som binder Sør-Troms og Ofoten tettere sammen. Klokka 15 klippet statsministeren snora som punktum for den høytidelige markeringen. Nye E6 og Hålogalandsbrua ble åpnet for ordinær trafikk kl. 16.00. Vi gratulerer regionen med den nye veien, og kommer tilbake med flere bilder og prosjektomtale snart.

NRK Nordland sendte direkte fra åpningen, og du kan se hele sendingen i denne artikkelen på nrk.no. Du kan lese mer om selve prosjektet på Statens Vegvesens nettsider vegvesen.no.