Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Rulleskirenn i toppklasse

Telemarksveka er et samarbeid mellom Telemarks fylkeskommune, enkeltkommuner, idrettslag, reiselivsnæringen i distriktet, og TV2. I 2020 ble arrangementet avlyst som følge av pandemien, og i år ble TV-sommershowet ved kanalen avviklet foran et begrenset publikum. Rulleskirennene i Bø og Lunde måtte utsettes, men den første helga i september gikk arrangementene av stabelen. Multilux var med som en av flere hovedsponsorer.

Spektakulært arrangement

I år var det for første gang duket for Lifjell Opp, et spektakulært rulleskirenn i klassisk stil. Starten gikk ved Høyt og Lavt klatrepark ved Bø, og opp de tunge bakkene til Lifjellstua på Lifjell, 760 m.o.h. Høydeforskjellen er drøyt 600 m, så det var et godt stykke arbeid som lå foran utøverne.

Mange av Norges beste langrennsløpere har i flere år brukt Lifjellbakkene som treningsarena. Flere av dem har ytret ønske om et motbakkerenn i de 9 km lange bakkene. Skarphedin Langrenn har innfridd ønskene, og Lifjell Opp ble lansert i år.

Drøyt 100 deltakere var påmeldt i herreklassen og 31 i dameklassen i den aller første utgaven av rulleskirennet. Vinner i dameklassen ble Nora Andersen fra Røa IL, og i herreklassen var det Henrik Dønnestad fra Gulset som stakk av med seieren.

Norges vakreste rulleskirenn

Kanalrennet er en stor del av Sommarland Skifestival, og omtales gjerne som et av Norges vakreste rulleskirenn. Konkurranseformen er 25 km eller 50 km klassisk i en flott trasé langs Telemarkskanalen. Idrettslaget Skade Langrenn får hele bygda med seg når den sterkeste skiløperen skal kåres, og Telemarksveka avsluttes.

I årets 25 km ble det seier til Nora Sofie Doksrød fra Runar IL i dameklassen, og Kasper Engset fra IL Jardar i herreklassen. I 50 kilometeren var Andreas Tronsli fra Lier IL som vant, mens kvinneklassens eneste deltaker og dermed vinner var Ingeborg Dahl fra Ringkollen Skiklubb.

Kanalrennet er imidlertid et renn for bredden, så en stor andel av deltagerne er mosjonister, yngre talent og barn som deltar i sentrumsrennet, Kanalrennet junior.

World Cup neste år?

Arrangørene av Telemarksveka jobber aktivt videre med neste års arrangement. Da er forhåpentligvis alle tiltak og begrensninger som følge av pandemien over. Det jobbes nå for å få World Cup-renn på rulleski til Midt-Telemark og Nome. Det betyr i så fall deltakelse fra opp mot 14 nasjoner. Avgjørelsen faller trolig rundt månedsskiftet september/oktober.

Multilux er uansett med på sponsorsiden. Vi sees på Telemarksveka 2022.

Publisert 9.9.2021. Tekst: Vidar Moløkken, Multilux as. Foto: Even Lundefaret.