Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Champions League-lys i Terningen Arena

Terningen Arena er et fyrtårn for Elverum. Det er et moderne og pulserende samlingssted for mange virksomheter, og har bl.a. en stor flerbrukshall og turnhall. Arenaen er hjemmebane for Elverum Håndball, et av Norges beste lag på herresiden. Multilux har nå levert hallbelysning for både flerbrukshall og turnhall.

Fyrtårnet i Elverum

Selv om Elverum som kjent ligger i «tjukkeste skauen» og nærmeste vannspeil er Glomma, har man bygget et fyrtårn i innlandsbyen. Rent arkitektonisk er det kanskje ikke så mye ved Terningen Arena som minner om et fyrtårn, bortsett fra den runde delen midt i bygningskomplekset. Men som samlingssted og storstue for et av Norges beste håndballag, er det utvilsomt et lysende fyr.

Terningen Arena har i dag en topp moderne campus for en voksende høyskoleavdeling, en av landets flotteste turnhaller med klatreanlegg, konsertsal, innovasjonspark, treningsstudio, utendørs anlegg for friidrett, fotball, tennis og basketballbane.

De har også flere tilbud som er åpent for alle. Den nye flotte kantinen (Fysen), bibliotek, og bokhandel er åpne alle hverdager. Med studenter, ansatte og besøkende regnes det med at ca. 3000 mennesker daglig passerer inn dørene på Terningen Arena. I tråd med den opprinnelige ideen om flerbruk og utvikling er det stadige planer for ytterligere vekst og utbygging.

Flerbrukshallen i Terningen Arena, Elverum.

Byggingen

Planene om et flerbruksanlegg i Elverum startet med uformelle samtaler mellom Høgskolen i Hedmark (nå Høgskolen i Innlandet), Elverum kommune og Forsvaret i mai 2001. Målet var å samordne flere brukeres behov for lokaler i et fleksibelt bygg som gir høy utnyttelsesgrad. I den videre prosessen frem mot etablering ble det gitt mange bidrag fra både offentlige og private aktører, enkeltpersoner og organisasjoner. Frontfigur og ildsjel var Trond Hagen, også kjent «Terningen Arenas far».

Byggestart for Terningen Arena var i januar 2009, og første byggetrinn stod ferdig i desember 2010. Prosjektet hadde en kostnadsramme på ca. 575 millioner kroner, men med senere byggetrinn inklusiv hotellet er det investert totalt nærmere 850 millioner koner i anlegget. Bygningsmassen er på nærmere 36.000 kvadratmeter, og uteanlegget er på over 28 dekar.

Turnhallen med klatrevegg i Terningen Arena, Elverum.

Storstue for Elverum Håndball

Terningen Arena er hjemmebane for et av Norges beste håndballag på herresiden, Elverum Håndball. Klubben har tett med seiere i serie, sluttspill og NM de siste 15 årene, og ble serievinner så sent som i 2021. Gjennom dette har de flere ganger deltatt i EHF Champions League, og kvalifisert seg til gruppespill. Beste plassering i dette er 3. plass fra 2018/19-sesongen.

Med dette som bakteppe er det gitt at belysningskravene er høye for flerbrukshallen i Terningen Arena. Internasjonale TV-sendinger slik Champions League-spill innebærer, krever kraftig og flimmerfritt lys fra hallbelysningen. Da blir TV-bildene av topp kvalitet, både i slow motion og normal hastighet.

Terningen Arena, Elverum, Innlandet. Håndballkamp elitenivå.

Hallbelysning fra TEC-MAR

Multilux har levert komplett hallbelysning for både flerbrukshallen og turnhallen i Terningen Arena. Cosmic 3 1200W lyskaster fra italienske TEC-MAR er valgt for den største hallen. For å sikre jevn og god hallbelysning for TV-produksjon, og samtidig unngå blending, er det montert 127 stk i det store taket. Lyskasterne kan dermed dimmes ned, noe som øker anleggets levetid betraktelig. Belysningsstyrke er 1000 lux ved bruk av kamplys.

I turnhallen er det valgt Lord 1 lyskastere, også fra TEC-MAR. Her er det installert 36 stk 130W, noe som sikrer kvalitet i hallbelysningen. Belysningsstyrken er på 500 lux. Det må nevnes at Lord-serien etter hvert vil erstattes av Polar-serien av LED-lyskastere.

Oppdraget var å sikre godt lys til gulv og apparater, derfor er ikke den store klatreveggen lyssatt spesielt. Men klatrerne vi snakket med opplevde lyset som bra, og de likte at de var litt skygge under overhengene, slik det gjerne er ute i en ekte fjellvegg.

LED-lys i begge hallene vil utvilsomt bidra til et betydelig redusert strømforbruk i forhold til den gamle belysningen med lysstoff-rør.

Cosmic 3 lyskastere fra TEC-MAR i Terningen Arena, Elverum.

På internasjonal kamp i Terningen Arena

I oktober 2023 skulle det for første gang spilles en kamp i EHF European League i i Terningen Arena. Motstandere for Elverum Håndball var HC Lovcen-Cetinje, et solid lag fra byen Cetinje i Montenegro.

Tribunene var bortimot fullsatte for kampen, og stemningen ble hauset opp på profesjonelt vis før kampstart. Supporterklubben Taiga’n var på plass med trommer og flagg, og vi var der med kamera for se hvordan den nye hallbelysningen fungerte i praksis.

Elverumslaget gikk ut i hundre, og herjet tidvis med motstanderne fra Montenegro. Østerdølene tok føringen fra start, og så seg aldri tilbake. Vi fikk oppleve en fartsfylt kamp med mange mål og topp stemning. Elverum vant til slutt kampen 37-25.

Terningen Arena, Elverum, Innlandet. Håndballkamp elitenivå.

Lyset i hallen tilfredsstiller til fulle kravene til TV-produksjon, og ivaretar samtidig publikums fotobiologiske komfort. Man kan se direkte mot lyskasterne uten ubehag for øyet.

Tilbakemeldingene vi har fått tyder på at alle involverte er fornøyde med hallbelysningen vi har levert. Installasjonen ble prikkfritt utført av Innlandet Elektro. Vi føler oss sikre på at løsningene vil gi godt og energieffektivt lys til mange flere gode opplevelser i Terningen Arena. Vi ønsker også Elverum Håndball lykke til videre i EHF European League.

Terningen Arena, Elverum, Innlandet. Håndballkamp elitenivå.

Se flere bilder fra hallene i Terningen Arena på våre prosjektsider.

Publisert 30.10.2023. Sist oppdatert 6.11.2023. Tekst og foto: Vidar Moløkken, Multilux as.