Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Nytt lys ved Gausta Skisenter

Gausta Skisenter ligger ved Gaustablikk, i fjellet ovenfor Rjukan i øvre Telemark. Her finner vi flere bakker som kan tilby kveldskjøring, under flomlys levert av Multilux.

Med Gaustatoppen som bakgrunn

Ved foten av mektige Gaustatoppen finner vi Gausta Skisenter. Det 1883 meter høye fjellet er Vestfold og Telemarks høyeste, og danner bakgrunn for alpinanlegget ved Gaustablikk.

Gausta Skisenter er resultatet av sammenslåingen mellom de tidligere Gaustablikk og Gaustatoppen skisentre. Anlegget omfatter nå 13 skiheiser fordelt på 35 ulike nedfarter. Her finner du løyper som passer til alle ferdighetsnivåer. Skisenteret kan tilby alt fra barnebakker og terrengparker, til krevende offpiste-kjøring på selve Gaustatoppen.

Gausta Skisenter, Tinn, Vestfold og Telemark.

Kveldskjøring i alpinbakkene

Noen av bakkene ved Gausta Skisenter har flombelysning. Multilux har tidligere levert belysning til Pukkelen, en av nedfartene ved Gaustablikk Fjellresort. Vinteren 2017/2018 leverte vi LED-belysning på nedleggbare master til Hovdestaulløypa og Parkbakken. Du kan lese mer om den installasjonen i denne artikkelen.

Foran denne vinteren har vi levert belysning til nok en nedfart. Denne gangen er det snakk om Hotellbakken, som også ligger like ved Gaustablikk Fjellresort. Løypa går parallelt med Pukkelen, fra toppen av det 1115 m høye Skipsfjell. Fra bakken er det formidabel utsikt mot Gaustatoppen og Rjukan.

Hotellbakken er drøyt 550 m lang, og har en høydeforskjell på ca 150 m. Det er installert 29 stk nedleggbare stålmaster med 15 m høyde. På mastene er det montert LED-lyskastere i Lord-serien.

Gausta Skisenter, Tinn, Vestfold og Telemark.

Mange fordeler med LED-lys og nedleggbare master

LED-lyskastere har betydelig mindre energiforbruk enn tradisjonelle lyskastere med damplampe-teknologi. Med dagens energipriser er det mer lønnsomt enn noen gang å bytte ut gammel belysning.

Tradisjonelle lyskastere har gjerne en lang «tenningstid» før lysnivået når maksnivå. Dette er eliminert med LED-teknologien, som gir maks lysnivå umiddelbart. Dette er en stor fordel ved f.eks. strømbrudd, og forhindrer at anlegget har lengre nedetid enn nødvendig.

LED-belysningen har en fargetemperatur tett opp til dagslys. Det gir optimal fargegjengivelse i bakken, og gjør kveldskjøringen mer komfortabel.

Alpinanlegg i fjellet er ofte utsatt for store påkjenninger fra vær og vind. Nedleggbare master kan enkelt senkes til bakkenivå ved varsel om ekstremvær, slik at skader på lyskastere kan unngås. Mastene forenkler også teknisk vedlikehold og rengjøring.

Gausta Skisenter, Tinn, Vestfold og Telemark.

Publisert 15.02.2022. Tekst og foto: Vidar Moløkken, Multilux as.